Bugün Çocuklarınıza Örnek Verebileceğiniz Türkler: Gravür Sanatçısı Aliye Berger
Çocuklarınıza örnek gösterebileceğiniz Türkler dizisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde, nispeten daha az bilinen ancak uluslararası üne sahip kişilere yer vermeyi planlıyoruz. Bu konuda önerilerinizi bekliyoruz. İçeriğimizin bugünün dünyaca ünlü konukları: Aliye Berger
1903 yılında Büyükada’da doğan Berger, bir sadrazamın kızıdır. Babasını küçük yaşta kaybeden Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa, Berger’in kardeşleri yazar Halikarnas Balıkçısı ve ressam Fahrünnisa Zeyd’dir.
Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nde okuyan Aliye Hanım, küçük yaşta resim ve piyano dersleri aldı. 1924 yılında Türkiye’de Macar keman virtüözü ve pedagog Karl Berger’den ders alacak ve ikisi birbirlerine aşık uzun yıllar geçireceklerdir.
1935’ten 39’a kadar kardeşi Fahrünnisa Zeyd ile Berlin ve Paris’te kalarak Avrupa’daki sanat akımlarını yakından inceleme fırsatı buldu.
1947 yılı Aliye Hanım için bir dönüm noktası oldu çünkü uzun yıllar birlikte yaşadığı ve son 6 aydır eşi olan Karl Berger’i kaybetmişti. Eşi için verdiği gazete ilanı şöyle:
Bu kayıpla bir bakıma kendisi de “ölen” Berger, gençliğinde hiç resim yapmamasına rağmen özlemini gravüre olan Karl Berger’e adar ve büyük bir üne kavuşur.
Karl Berger’in ölümünden sonra John Buckland Wright’ın atölyesinde heykel ve gravür çalışmaları yapmak üzere Londra’ya gitti. 1951’de Türkiye’ye döndü ve ilk kişisel sergisini açtı.
Uluslararası ödüllere sahip olan Berger, İstanbul, Ankara, Londra, Paris, Viyana, Rawalpindi ve İslamabad’da sergiler açıyor. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Viyana Albertina Müzesi ve özel koleksiyonlarda resimleri bulunan sanatçı 1974 yılında vefat etmiştir.
Aliye Berger’in iki gravürü: